Wintertijd speelt vooral jonge ouders parten…

Voor ouders met jonge kinderen kan de overgang van zomer- naar wintertijd dit weekend pittig worden. Maar daar valt op in te spelen.

Kinderen die normaal om 7 uur naast hun bed staan, doen dat wanneer de klok een uur achteruitgaat, waarschijnlijk om 6 uur. Door ze vanaf ongeveer drie dagen voor het ingaan van de wintertijd steeds iets later naar bed te laten gaan, worden kinderen zondag waarschijnlijk wat later wakker. Dat zegt professor Joke Meijer van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), expert op het gebied van de biologische klok en slaap.

Voor iets oudere kinderen, die al naar school gaan, komt de wintertijd juist beter uit. Meijer: “Die moet je vaak wakker maken als ze naar school moeten. Dat wordt nu iets makkelijker, omdat het volgens hun biologische klok een uurtje later is en ze zich dus beter uitgeslapen voelen.” Voor volwassenen werkt dat net zo. Die mogen voor hun gevoel wat langer in bed blijven dan normaal.

Ritme van meer dan 24 uur

Volgens Meijer hebben relatief weinig mensen last van de overgang van zomer- naar wintertijd. Andersom voelt het des te heftiger. Dat komt omdat het ritme van de meeste volwassenen iets langer dan een etmaal is. “We hebben van onszelf een ritme dat tussen de 24 en 25 uur ligt. Dat merk je vooral in het weekend. Als we niet vroeg op hoeven, hebben we meestal de neiging wat later te gaan slapen, de dag wat langer te maken als het ware, en de volgende ochtend uit te slapen.”

Bij de overgang van zomer- naar wintertijd duurt de dag eenmalig 25 uur. “Dat ligt dichter bij ons natuurlijke ritme. Bij de overgang van de winter- naar zomertijd, duurt de dag ineens maar 23 uur. Dat voelt veel ingrijpender voor de meeste mensen. Vooral avondmensen hebben hier last van”, volgens Meijer.

Alleen kleine kinderen hebben een echt 24 uursritme. “Die worden vaak standaard een stuk vroeger wakker dan hun ouders. Als ze normaal gesproken al vroeg wakker zijn, kan dat na het ingaan van de wintertijd wel erg vroeg worden.”

© RTLNieuws.nl/ ANP

Advertenties

Over kinderkamercompany

Kinderkamercompany heeft een ruime keuze aan bijzondere meubels voor je baby-, kinder- en tienerkamer en alle accessoires om de kamer helemaal af te maken. Lampen, beddengoed, bijzonder behang (exclusief bij ons verkrijgbaar), kussentjes, klokken en grappige hebbedingen. Ook hebben we een prachtige collectie (luier-)tassen. En natuurlijk de allerbeste kinderwagens. Bovendien bieden wij een uitstekende service, uitgebreide uitleg over je kinderwagen en een lange garantie op veel producten. Dus kom snel eens gezellig langs op de Nieuwe Binnenweg 110 - 112 in Rotterdam of bezoek onze Webshop.
Dit bericht werd geplaatst in homepage, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s