Vandaag volle maan; meer kindjes geboren?…..

Er wordt beweerd dat er bij volle maan meer baby’s geboren worden, maar die bewering is wetenschappelijk omstreden. Volgens een engelstalig artikel in de Brazilian Journal of Medical and Biological Research uit 2002 zijn er ongeveer evenveel onderzoeken die concluderen dat er zo’n verband is als onderzoeken die concluderen dat er niet zo’n verband is. Dat betekent dat dat effect, als het al bestaat, zo klein is dat het moeilijk te vinden is, en dus in de praktijk van geen belang.

 geboorte bij volle maan

De maanstand komt niet voor in de manier om uit te rekenen rond welke datum een geboorte verwacht wordt, tenminste niet in de manieren die ik daarvoor beschreven heb gezien. Op http://www.9maanden.com/zwanger/zwanger/zpm.php wordt bijvoorbeeld gezegd dat je 40 weken moet optellen bij de eerste dag van de laatste menstruatie voor de zwangerschap. De volle maan komt er niet aan te pas.

Als er al een verband was tussen de maanstand en de aantallen geboortes, dan zou ik dat niet toeschrijven aan een natuurkracht uitgeoefend door de Maan, maar eerder aan een psychologisch effect.

In sommige culturen wordt de maanstand bij de geboorte als een belangrijke aanwijzing voor de toekomst van de baby gezien. De volle maan kan bijvoorbeeld als gunstig gezien worden, en de nieuwe maan als ongunstig (of omgekeerd). In zo’n cultuur kan de geboorte van een kind in sommige gevallen bewust of onbewust vertraagd of versneld worden, of eerder of later gemeld worden dan het werkelijk gebeurde, in de hoop daarmee de toekomst van de baby te verbeteren. De invloed van zulke effecten is moeilijk vast te stellen.

De preciese datum van de geboorte van een kind valt met medische hulp een beetje te sturen, en het geslacht van een kind kan tegenwoordig al met vrij grote zekerheid voor de geboorte ontdekt worden, dus zou men de geboortedatum wat kunnen bijsturen om een verband tussen de geboortedatum of het geslacht en de maanstand bij de geboorte af te dwingen, maar ik denk niet dat veel aanstaande ouders of medisch personeel daar interesse voor hebben — en terecht.

Meer bevallingen bij volle maan?

Is het waar dat er bij volle maan meer bevallingen zijn? Worden baby’s geboren in golven, als bij een getij en spelen de maanstanden daar een rol bij? Om een antwoord te vinden op die vragen hoef je alleen maar een blik te werpen op de statistieken van bevallingen en dat over een lange tijdsspanne. Een onderzoek van een van de meest lange registratieperiodes had plaats in North Carolina (VS). Bij de studie werden 564.039 geboorten geregistreerd tijdens 62 maancycli tussen 1997 en 2001.

De maan heeft geen enkele invloed op het ogenblik van de geboorten

De resultaten zijn identiek dezelfde, ongeacht de dag waarop de geboorte
plaatsvinden, zo blijkt uit het onderzoek:
– 321 geboorten bij volle maan,
– 319 bij wassende maan
– en 320 bevallingen bij nieuwe maan

Het verschil zit hem vandaag eerder in vakantiedagen, weekends en vrije dagen en dat omdat het al een hele tijd zo is dat artsen, vroedvrouwen, enz. zich zo proberen te organiseren om zo veel mogelijk te vermijden dat bevallingen plaats hebben op ogenblikken wanneer er niet voldoende personeel aanwezig is. De maanstaand speelt daarbij geen enkele rol…

Ook bij spoedgevallen speelt de stand van de maan geen enkele rol, ook al heeft men lang gedacht dat dat wel zo was, meer bepaald bij volle maan. Andere studies hebben aangetoond dat er geen enkel verband was tussen de maancyclus en de patiëntentoevloed op de spoed.

Melatonine en maancyclus

Men is er lang van uitgegaan dat de secretie van melatonine beïnvloed werd door de maanstand, maar dat blijkt niet zo te zijn. De invloed gaat eerder uit van de hoeveelheid licht op een dag en van de seizoenen. Dat blijkt uit onderzoek bij ratten, maar onderzoeken bij de mens zouden wellicht hetzelfde aantonen.

De maan heeft een stevige reputatie, dat blijkt alleen al uit het aantal onderzoeken dat verricht wordt naar de mogelijke effecten van de maanstand op de gezondheid. In de meeste gevallen kon de stelling niet onderbouwd worden met cijfermateriaal. Fabeltjes over de maan horen thuis in sprookjes en sprookjes horen niet thuis in de geneeskunde!

26/09/2006
Dr Philippe Presles, aangepast door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

Arliss J et al. The effect of the lunar cycle on frequency of births and birth complications. Am J Obstet and Gynecol.2005; 192 : 1462-1464.

Advertenties

Over kinderkamercompany

Kinderkamercompany heeft een ruime keuze aan bijzondere meubels voor je baby-, kinder- en tienerkamer en alle accessoires om de kamer helemaal af te maken. Lampen, beddengoed, bijzonder behang (exclusief bij ons verkrijgbaar), kussentjes, klokken en grappige hebbedingen. Ook hebben we een prachtige collectie (luier-)tassen. En natuurlijk de allerbeste kinderwagens. Bovendien bieden wij een uitstekende service, uitgebreide uitleg over je kinderwagen en een lange garantie op veel producten. Dus kom snel eens gezellig langs op de Nieuwe Binnenweg 110 - 112 in Rotterdam of bezoek onze Webshop.
Dit bericht werd geplaatst in homepage en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s